Cykoria liściowa Spadona to wyjątkowy wybór dla każdego miłośnika zdrowego stylu życia. Jej delikatne, zielone liście wyróżniają się chrupkością i lekko gorzkim smakiem, co sprawia, że doskonale nadają się do sałatek, kanapek oraz jako dodatek do dań głównych. Cykoria ta jest bogata w witaminy, minerały oraz błonnik, wspierając tym samym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Uprawiana w naturalny sposób, bez użycia szkodliwych substancji chemicznych, gwarantuje najwyższą jakość i świeżość. Dzięki właściwościom prozdrowotnym, może wspomagać procesy trawienne oraz działać antyoksydacyjnie. Wprowadź Cykorię Spadona do swojej diety i ciesz się jej korzystnym wpływem na zdrowie.
Nasiona kwiatów, warzyw, ziół, Cebule kwiatowe
Kategorie
Jest 241 produktów.
Odmiana średnio późna, plenna o smacznych, bardzo dużych, zielonkawobiałych nasionach. Przydatna do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa. Wysiew wczesną wiosną w rzędy co 40 cm i w rzędzie gniazdowo po 2-3 nasiona co 20-30 cm. Wymaga gleby żyznej, zasobnej w wilgoć.
Rośliny jednoroczne wysokości 25-35 cm, o licznych, drobnych kwiatach barwy w odcieniach od żółtej do brązowoczerwonej. Kwitną od czerwca do późnej jesieni. Doskonałe do obsadzenia rabat, kwietników, na obwódki. Wysiew nasion w końcu kwietnia - na początku maja wprost do gruntu. W temp. ok. 18°C wschody następują po 7-14 dniach. Rozsadę sadzić na miejsce stałe w drugiej połowie maja w rozstawie 30 x 30 cm. Rośliny dobrze rosną na każdej glebie, w stanowisku słonecznym lub nieco ocienionym. Są odporne na niedobór wody.
Odmiana cukrowa średnio wczesna o bardzo dużych, szerokich strąkach, długości ok. 9 cm, pozbawionych wyściółki pergaminowej. Rośliny wysokie, wskazana uprawa z zastosowaniem podpór. sukcesywnie dojrzewające w ciągu całego lata strąki są doskonałe do spożycia w całości, na surowo lub po ugotowaniu. Bardzo smaczne są także ugotowane suche, dojrzałe nasiona. Wysiew wczesną wiosną do końca kwietnia w rozstawie 20-30 x 10 cm, na głębokość 4-5 cm. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku.
Roślina trwała, mrozoodporna - na jednym miejscu nie powinna jednak pozostawać dłużej niż 3-4 lata, bo silnie wyjaławia glebę i zachwaszcza się. Użytkuje się szczypior. W przypadku uprawy odmiany w cyklu jednorocznym, można użytkować całe rośliny. Wysiew wprost do gruntu od kwietnia do końca sierpnia w rzędy co 40 cm. Gdy rośliny osiągną wysokość ok. 5 cm należy wykonać przerywkę, pozostawiając rośliny co kilka cm. Zbiór szczypioru od kwietnia do końca września. Zbiór całych roślin we wrześniu tego samego roku.
Najwcześniejsza z uprawianych odmian (60-70 dni od siewu do pierwszego zbioru). Rośliny wysokie (ok. 1 m). Nasiona jasnozielone, drobne. Wysiew wczesną wiosną, do końca kwietnia, w rozstawie 20-35 x 5 cm na głębokość 4-5 cm. Najlepiej plonuje w drugim roku po oborniku.
Rośliny jednoroczne o różnobarwnych kwiatostanach kształtem zbliżonych do kwiatu peonii. Wysokość roślin 50-80 cm. Doskonałe rośliny na rabaty, a także na kwiat cięty. Wysiew w marcu-kwietniu do skrzynek lub na palety pod osłonami. W temp. 16-20°C wschody nasion następują po około 2 tygodniach. Na miejsce stałe wysadzać w maju w rozstawie 30 x 30 cm. Uprawiać na glebie żyznej, niezbyt suchej, w miejscu słonecznym.
Fasola zwykła tyczna Goldmarie to jednoroczne warzywo pełne witamin, mikroelementów i błonnika pokarmowego, idealne jako samodzielna potrawa, ale także składnik zup czy sałatek.
Nasiona fasoli zwykłej tycznej Goldmarie:
- wysiewa się do gruntu w okresie od 20 maja do 10 czerwca,
- termin zbioru warzyw to czas od lipca do września,
- wymagają sporej ilości słońca,
- głębokość siewu to 2-3 cm.
Wczesna odmiana fasoli karłowej o jasnożółtych, płaskich strąkach. Strąki soczyste, smaczne, bez włókna, przydatne do bezpośredniego spożycia i do smażenia. Wysiew w pierwszej połowie maja w rozstawie 30-40 x 8-10 cm po 2-3 nasiona w punkt.
Specjalnie skomponowana mieszanka z nasion: koniczyny, kopru, kozieradki, lucerny, rzodkiewki, szczypirku tworzy wykwitną kompozycję smakową.
Roślina jednoroczna, wys. 40-55 cm, o wzniesionych rozgałęzionych pędach zakończonych pełnymi lub pół-pełnymi, różnobarwnymi kwiatostanami średnicy 4-5 cm. Wysiew w marcu-kwietniu na palety lub do skrzynek pod osłonami, bądź w kwietniu wprost do gruntu. W temp. 16-20 stopni Celsjusza następują po 10-14 dniach. wysadzać w drugiej połowie maja w rozstawie 30 x 40 cm do gleby ciepłej, dostatecznie wilgotnej. Stanowisko słoneczne. Kwitnie od czerwca do późnej jesieni. Uprawiana na kwiat cięty, na kwietniki, obwódki, do wysadzania w grupach.
Fasola tyczna do zbioru na suche nasiona.Wysiew na początku maja, po 3-4 nasiona, w punkty co 70-80 cm. Głębokość siewu 4-5 cm. Wymaga stosowania podpór. Zbiór nasion: wrzesień i październik. Wymaga gleby żyznej, umiarkowanie wilgotnej.